"At arbejde med og på kroppens præmisser og det der i gamle dage hed psykosomatik."

 
 
 
Vi er midt i en fantastisk tid, hvor mange forskellige faglige discipliner endelig begynder at samles og bidrage til en større forståelse af, hvem vi er. Og netop i forhold til hvem jeg er, min baggrund og hvad jeg har valgt at arbejde med, er det svært ikke at blive begejstret og konstant have hænderne oppe over hovedet.

Endelig.

Vi bevæger os væk fra vores mere naturvidenskabelige opdragelse af, at store dele af vores krop, følsomhed, sanselighed, biologi og autonome reguleringer er og har været uden for vores opmærksomhed og indflydelse, til at vi nu er midt i en tid, hvor det viser sig, at videnskaben kan måles med øget følsomhed og derved indhenter meget at det, mange af os har gjort helt instinktivt. Måske bare fordi det føltes rigtigt eller rart. Så vores hjerte og hjerne begynder at kunne samarbejde, vores højre og venstre hjernehalvdel begynder at snakke sammen, videnskab og spiritualitet er ikke længere at være et enten eller. Det er for mig meget meningsfuldt og skønt.

Og som resultat af denne kollektive forandring, har vi opfundet og kan nu måle og registere, at selv de mindste dele af os, også vores biokemi og vores geners udtryk, er meget påvirkelige af hvordan vi har det, hvordan vores krop trives med det vi spiser, og i forhold til mit fokus; hvor meget ballade laver de dele af os, der varetager vores overlevelse, både fysisk og følelsesmæssigt (vores stress responssystem) og bliver vi syge af det?

Så vi går fra, på sin vis, at have været prisgivet vores krop, dens genetiske print, til nu at være i en tid, hvor vi er mere åbne og undersøgende over for hvor meget indflydelse vores følelser, bevidsthed og tanker har på vores sundhed, livskvalitet, biologiske og følelsesmæssige balance.

Alt viser sig at være en stadig strøm af information, som påvirker alle systemer på kryds og tværs i vores krop, fra hjernen, bindevævet, immunsystemet, mave-/tarmsystemet, stofskiftet, nerve- og hormonsystemet til derved også at påvirke vores følelser og personlighed.

I mit daglige arbejde som krisepsykolog med fokus på mødet i kroppen, møder jeg rigtig mange aspekter af vores menneskelige personlighed og det kropslige udtryk. Jeg er til stadighed fascineret af, hvordan vores krop forsøger at forvalte den mængde af påvirkninger og glæder, men også belastninger, som vi udsætter den for eller bliver udsat for.

Der er mange mennesker - både børn og voksne - der naturligt efter belastende påvirkninger, længere livskriser eller chok, kommer sig og genfinder en ny balance. De har i tiden efter mange naturlige efterreaktioner, men de kommer sig og genfinder sig på ny. Erfaring viser, at vi er vant til at lytte til, hvad vores krop og følelser fortæller os og har behov for, eksempelvis følelsesmæssig kontakt og støtte fra omgivelserne, en vigtig rytme mellem fysisk hvile og aktivitet dels hensigtsmæssig ernæring for at kroppen igen kan finde sin egen balance.

Men erfaring viser desværre også, at der er mange flere der ikke kommer sig naturligt, men efterfølgende får mange slags følelsesmæssige og kropslige efterreaktioner og symptomer, som over tid desværre ofte bliver kroniske og fastlåste traumereaktioner.

Min faglige opmærksomhed er dér, hvor praksis viser, at mange af disse fastlåste tilstande sladrer om, at barnet/den voksne ofte i kroppen og i nervesystemet allerede tidligere har oplevet svære følelsesmæssige tilstande, der for lige præcis denne person og dennes krops nerve- og hormonsystem, ikke er blevet håndteret og reguleret efterfølgende, og som nu sidder som hukommelse og kropslige erindringsspor i de dele af os, som er designet til at håndtere voldsom stress.

Jeg er til stadighed optaget af, hvad kontakt kan gøre ved disse tilstande; kontakt ind i kroppen, kontakt mellem mig og anden, kontakt og spejling mellem min krop og den andens krop. Hvad sker der med de kropslige tilstande, som ofte er ordløse, når de bliver mødt, spejlet og gjort almen menneskelige? Og hvad siger hormoner, nerve- og bindevæv til at blive mødt på kroppens præmisser?






Ulla Rung Weeke - Nørreløkkevej 1, Nygård, 3000 Helsingør  | Tlf.: 40782615 telefontid